Grupne radionice

Program #1: Radionice za djecu
"Imaš pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb, ispravnu vodu za piće, kvalitetnu hranu, čistu i sigurnu okolinu i informacije koje će ti pomoći da budeš zdrav i zdravo rasteš." (Konvencija UN-a o pravima djeteta, čl. 24)

Zbog užurbanog načina života, zaposlenosti i nedostatka vremena roditelji sve manje kuhaju obroke “na kašiku”, variva i ribe te su obroci više bazirani na mesu, tjesteninama, polugotovim i gotovim jelima. Takva prehrana ne zadovoljava dnevne nutritivne potrebe djece za mikronutrijentima odnosno mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima. Sve to sa sobom nosi niz problema koji se reflektiraju na djecu, njihovo zdravlje, kretanje i motoričke sposobnosti, te na kraju i društveni život. Osim toga, djeca najmanje dva obroka jedu u vrtiću/školi te bi stoga barem ti obroci trebali biti nutritivno zadovoljavajući.

Navikavanjem djece od rane dobi na nutritivno bogate namirnice i njihovom pravilnom pripremom, a naročito pripremom jela baziranih na tradicionalnoj i mediteranskoj kuhinji preveniramo pojavu raznih hroničnih oboljenja. Činjenica koja dodatno zabrinjava jest da s porastom dobi djece prehrambene i životne navike postaju sve lošije. Roditelji tokom dojenačkog razdoblja i razdoblja privikavanja dojenčeta na krutu hranu jako brinu o kvaliteti i izvoru namirnica koje će beba konzumirati, međutim nakon tog razdoblja kao da zaborave kako je daljnja briga i nadzor nad namirnicama koje dijete konzumira kroz dan jako važna. Nažalost, i sam sistem za ovu populacijsku skupinu postane nemaran po pitanju prehrane.
Ciljevi ovakve radionice:
• uvesti nove namirnice i jela u jelovnike ustanova te upoznati kuhare sa zdravijim načinima pripreme obroka
• informirati, motivirati i osvijestiti djecu (ali i roditelje, prosvjetne radnike, kuhare u kantinama) kako se što zdravije i kvalitetnije hraniti, upoznati ih s utjecajem hrane na zdravlje, te ih potaknuti na što odgovorniji odnos prema sebi i svome tijelu.


Program #2: Radionice za firme
(trajanje, forma i vrsta usluga definišu se ugovorom)

Cilj radionice je sticanje dugoročno održivog znanja o prehrani koje svaki sudionik samostalno može primjenjivati ostatak života. Kroz radionicu je omogućeno da svaki učesnik ujedno dobije i bazične povratne informacije o statusu svog organizma kroz različita mjerenja.

Interaktivne radionice

Opcija #1

Radionice za djecu

• Edukativna predstava/predavanje (15min)
• Zajedničku priprema zdravih obroka (45 min)
• Učenje kroz igru – asocijacije/kviz (15 min)
• Takmičenje (15 min).

Cijena: Na upit

Opcija #2

Radionice za odrasle (firme)

• Edukativno predavanje o izbalansiranoj prehrani i zdravim životnim navikama (20 min)
• Analiza sastava tijela i antropometrijska mjerenja (mjerenje tjelesne mase, visine, udjela masnog tkiva, opsega struka i bokova), te mjerenje vitaminsko–mineralnog statusa organizma svih učesnika (45 min)
• Zajednička priprema brzih i zdravih obroka i užina (45 min)
• Interaktivne igre (30 min)

Cijena: Na upit

Imate dodatnih pitanja? Rado ćemo odgovoriti na njih!

061 783 785  |  061 783 767  |  info@jabucica.ba
© Copyright 2022 Jabučica

Built with Mobirise ‌

Web Design Software